Mindennapjaink

Ez egy nagyon veszélyes terep.

Kérlek oszd meg!
Látogatók eddig összesen: 806

Amiről most írok, az kiveri tuti a biztosítékot, mielőtt az írás végére érnek itt sokan, ennek ellenére erről is beszélnünk kell, úgy érzem.

A legtöbb embernek szüksége van az életében akár fizikai, akár lelki segítségekre, amit megtestesíthetnek barátok, munkatársak, rokonok, esetleg teljesen idegen emberek is. Van viszont egy sokszor fel sem tűnő segítség, ami/aki sokaknál van jelen az életükben, amit ki-ki a tudásának, hitének megfelelően hív. Ha közös nyelven írunk róla, akkor Istenként hívhatjuk. Ez most akkor jó vagy rossz? Nézőpont kérdése.

Akinek a lelkének jót tesz és megnyugtatja, ezáltal másoknak is nyugalmat képes biztosítani, annak kifejezetten segítség. Akinek ez erőt adhat, aki úgy érzi, hogy ezáltal nem egyedül kel szembenéznie a nehézséggel, annak szintén jó dolog. Akkor most hol a probléma?

Ott, amikor az Istent fegyverként tartja maga előtt valaki, vagy valakik, amikor minden tettét az istenre fogja, mert nem képes felvállalni a saját döntésének-tetteinek a következményeit. Nézzünk erre példákat.

Vannak vallások, amik azzal fenyegetnek mindenkit, ha nem azt tesszük amit az ő követőjük hirdet, akkor meg leszel büntetve kegyetlenül. Félj az ismeretlentől, hiszen azt még soha senki sem látta, de te félj, hogy irányítani tudjanak, a megfélemlített lelkű embert, nagyon könnyű irányítani.

Az egyénnél megtapasztalható “hit” akkor veszélyes, ha nem képes valaki saját magával szembenézni és kell egy bűnbak a tetteire. Példa: lusta a disznót tartó gazda arra, hogy rendesen takarmányozza az állatait, hogy állatorvossal is megnézesse, majd amikor elpusztul nagy részük, akkor azt mondja, ezt isten akarta így.

Vagy egy másik példa: nem képes valaki úgy kommunikálni, odafigyelni másokra, ahogyan azzal eredményt lehetne elérni, mert az önteltsége ettől sokkal erősebb, ekkor még saját magának is azt hazudja, hogy az Isten akarta így, hogy magányos legyen. Ennél már csak az szebb, amikor azt is kitalálja valaki, hogy azért kerül rá a saját hibái miatt sok lelki teher, mert az Isten csak az erőseknek ad terhet.

Hogyan lehet megtudni, hogy egészségesen vallásos, vagy hitben élő valaki?

Onnan, hogy boldog vagy a közelében te magad is és látod rajta, hogy ő is az.

Tetszik 3
Nem tetszik 1

Még szintén kedvelheted...