Állati jó!

Szaniszló Zsoltnak ajánlva

Kérlek oszd meg!
Látogatók eddig összesen: 885

Meghirdettem egy akciót, hogy aki lefotózza azt, hogy ő az 1000. látogatója a főoldalnak, az kap egy jutalom cikket, neki ajánlva név szerint, na ez lesz az a cikk, amit a Zsolt kap meg tőlem. Nem, ő nem az ezredik volt, hanem “csak” a 999., ám az ezredik nem jelentkezett, így a Zsolt kapta meg a lehetőséget 🙂

A mai témám a kutyakiképzés és azon belül is a segédi munkák.

Az egyszerű ember, aki látja, hogyan zajlik egy kutya őrző-védő kiképzése, azt gondolhatja (sokszor gondolja is), hogy a munka nem nehéz, csak piszkálni kell a kutyát és vigyázni arra, hogy bennünket csak ott harapjon meg, ahol védettek vagyunk a felszerelések által.

Hát ez bizony nagyon nincs így!

A segédnek kitűnően kell ismernie a kutyák idegrendszeri típusát, életkori sajátosságait, azokat a technikákat és módszereket, amikkel el lehet indítani egy kutyát azon az úton, amin képes nem csak önmagát, hanem a kutya vezetőjét is megvédeni, majd ezt a képességét a kutyának megerősíteni és szinten tartani.

Tehát a segédi munka ugyanolyan fontos az őrző-védő kiképzéseknél, mint a kutyakiképzőé, hiszen ha a segéd nem jól teszi a dolgát, a kutya nemhogy nem véd meg senkit sem, hanem gyávává válhat, vagy ellenkezőleg, feleslegesen lesz agresszív, ám ehhez kell a kutya vezetőjének is a rossz hozzá állása.

Valamikor ezer éve, magam is piszkoskodtam a kutyákkal, sokat volt rajtam nyáron az úgynevezett csibész bunda, ami szerencsére nem csak vastag nagyon, hogy a segéd ne sérüljön, hanem kellemesen meleg is. Pláne nyáron a napon, igazán jóféle fogyókúra már öt perc is benne, ha még figyelsz is mit csinálsz, futsz egy menekülő imitációban, ez maga a paradicsom 😀

Amikor kezdő voltam a témában, bátran elé álltam 60 kilósan a 35 kilós Német juhászkutyáknak, hiszen mi bajom is lehet egy bundában. Bajom nem lett az igaz, ám ingyen vidámparkban érezhettem magam jó párszor, aki még nem látott ilyet, annak elmesélem, hogy mennyire gyönyörteljes 🙂

Te állsz keményen, hiszen kemény vagy, sportolsz, fiatal vagy, véd a vastag ruha, hát hadd jöjjön az a kis nyavajás kutya, majd kitartom, nehogymán én ne. Tehát kutya elindul kb 8 méterről, de már egy méter után olyan gyors, mint a rakéta, mire észbe kapsz, már elkapta a karodon a bundát és….és most jön amire nem számítasz, hogy amelyik kutya nagyon tapasztalt, az kicsapja oldalt magát mint egy ostort és úgy odabasz a földhöz, hogy csak nyekkensz és lesel, hogy most akkor hol is vagy?

Amikor már látsz újra és fel is bírtál tápászkodni, kénytelen vagy felülvizsgálni az addigi világnézetedet a kutyás támadásokkal szemben, muszáj is, mert nem vicces amikor földhöz ver a kutya. Hidd el, még bundában is nagyon szar érzés.

Meg lehet tanulni azt, hogy elvezetjük a kutya mozgási energiáját, ennek ellenére, mindig lehet olyan kutya, amelyik mégis csak odaver a földhöz, hiába vagy már te is rutinos.

Ezzel a kis cikkemmel szeretnék tisztelegni azon segítők előtt, akik szívvel-lélekkel segítik a kutyák képzését, hiszen sok múlik rajtuk és sok esetben nagyon fárasztó ez a munka.

Természetesen nem csak bunda áll rendelkezésünkre, hanem még sokféle védő eszköz, ám most nem ez az írás lényege, pedig lehetne ez is, hiszen ezen eszközök használata is művészet egy kitűnő segédnél.

Amennyiben tetszik az írásom, legyél kedves alul egy tetsziket klikkelni, ha szeretnéd másokkal is megosztani, akkor felül klikkelj a facebook jelre 🙂

Tetszik 50
Nem tetszik 1

Még szintén kedvelheted...